Trafikverkets ANDA-prosjekt på god vei
Read this story in English or Swedish.
Triona og Trimbles trafikknettløsning, som er en sentral del av Trafikverkets høyprofilerte ANDA-prosjekt, følger planen og er nå i sluttfasen.
ANDA er et storstilt effektiviseringsgrep i Trafikverkets BIM-strategi. Trimble (tidligere Vianova Systems) og Triona ble på slutten av 2015 valgt som underleverandører av den delen av ANDA-løsningen som håndterer trafikknettet over svenske veier og jernbaner. Eurostep fikk ansvaret for anleggsregisterløsningen og konsulentselskapet Acando fikk totalansvaret for hele prosjektet. ANDA er et høyprofilert prosjekt og følges både av toppledelsen i Trafikverket og av myndighetene.
Ambisiøs løsning
ANDA, som står for Anläggningsdata, krever at man i fremtiden skal kunne håndtere all informasjon om alle Trafikverkets anlegg i hele deres livssyklus. Det krever åpne, fleksible og moderne it-løsninger som bl.a. kan håndtere ulike dataformater og objektbaserte modelldata.
ANDA skal nemlig integrere alle data som Trafikverket behøver for å kunne planlegge, prosjektere, bygge, trafikkere og vedlikeholde sine vei- og jernbaneanlegg. Dataene beskriver anleggenes funksjon, utforming, tilstand, plassering og komponentenes relasjoner mm. Et 40-talls IT-systemer i Trafikverkets store virksomhet håndterer og lagrer anleggsdata i dag.
Kompleks systemarkitektur
– ANDA blir med andre ord en omfattende løsning for å favne alle behov, forteller Geir Andersen, Trimbles prosjektansvarlige i ANDA. – For å sikre god dataflyt og -konsistens er det laget en overordnet systemarkitektur som innebærer at all datakommunikasjon skal gå gjennom en egen informasjons-hub og et tilpasset integrasjonsgrensesnitt. Også den nye trafikknettløsning vi jobber med benytter seg av denne systemarkitekturen.
Selve systemløsningen realiseres med utgangspunkt i Trionas serverplattform Transport Network Engine (TNE) og Trimbles Transport Network Toolset (TNT), der sistnevnte er basert på Trimbles Novapoint og Quadri BIM-verktøy. Den nye helhetsløsningen erstatter delvis dagens system, pluss at den tilfører ny funksjonalitet.
Ajourhold-verktøy
– Vår del av trafikknettløsningen utgjør klientsiden og består i korte trekk av et modellbasert, visuelt brukergrensesnitt med skreddersydd funksjonalitet for å gjøre effektivt ajourhold av trafikknettene, forklarer Andersen. – Det vil si et sett med nye verktøy for både å skape nye data og redigere og forvalte eksisterende informasjon om vei- og jernbanenettene. Brukerne er i hovedsak Trafikverkets egne fagfolk med drifts- og vedlikeholdsansvar.
Solid utviklingserfaring
– Klientløsningen bygger på erfaringene vi har gjort med tilsvarende programutvikling i Norge, fortsetter han. – Der har vi vært en sentral bidragsyter i utviklingen av Nasjonal veidatabank (NVDB) i mange år, både på database- og klientsiden. NVDB er en Quadri-basert database med detaljinformasjon om alle landets veier og som brukes aktivt i den daglige forvaltningen av dem. Det siste året har vi også vært involvert i moderniseringen av tilsvarende veidatabase for Trafikverket i Sverige.
Det hører også med til historien at Trimble og Triona har lignende utviklingsavtaler om trafikknettløsninger gående med både Bane NOR (tidl. Jernbaneverket) og Kystverket i Norge.
Bygger på ISO-standard
Trimbles TNT-løsning er i utgangspunktet en generisk og konfigurerbar verktøykasse som kan tilpasses et hvilket som helst transportnettverk der informasjonen er lagret i en node-lenke-struktur. Oppsettet følger en internasjonal ISO-standard for hvordan modellene bygges opp, lagres og fungerer. Quadri er bygget på en avansert versjon av denne datamodellen og støtter derfor alle transportnett med en slik struktur.
Basert på denne generiske klientløsningen har så Trimble laget en skreddersydd versjon for å møte Trafikverkets kravspesifikasjoner.
Omfattende funksjonskrav
– Vi har jobbet etter en omfattende milepælsplan med over 200 detaljerte funksjonalitetskrav bare for vår del av trafikknettløsning, sier Geir Andersen. – Det første halvåret var derfor i stor grad en funksjonsdesignprosess. Løsningen er ganske kompleks, så det ble lagt ned ganske mye tid i spesifikasjoner og programdesign.
– Etter en intensiv utviklingsprosess i noen måneder leverte vi vår første versjon av trafikknettløsningen i september 2016, helt etter planen og med null anmerkninger fra Trafikverket, forteller han stolt.
Nærmer seg ferdigstillelse
Det er imidlertid fortsatt noen få funksjoner som ikke er levert ennå, innrømmes det, men dette er helt iht. avtale med Trafikverket. Underveis i den iterative utviklingsprosessen ble det i fellesskap besluttet å endre noen spesifikasjoner og gjøre enkelte funksjonalitetsendringer, til det bedre.
– Etter planen nå skal vi være ferdig i løpet av våren 2017. Da skal det leveres en komplett løsning med korrekt funksjonalitet, kvalitet og systemytelse. Den videre planen da er å konfigurere løsningen sammen med Trafikverket slik at man kan starte å migrere eksisterende data og implementere løsningen i organisasjonen. Ett viktig element i dette arbeidet er opplæringen, noe vi forventer å starte med like over sommeren, slutter Trimbles prosjektleder Geir Andersen.